Web Statistics Ексклузивно - Burevesnik
Macedonian Albanian English

Јунакот на оваа сторија во два дела си има повеќе лица. Така животот го научил. Перењето на биографијата, обременета со потекло од с. Турје, преку Велика Плана, до мажачката во кланот Черепналковски, има свој грбав и трнлив пат. "PRO ASPERA AD ASTRA..." Во првиот дел го опишав неговото авантуристичко патешествие низ саемските манифестации на екс СФРЈ, во аранжман на директорот на скопски „Меркант„, Благој Митрев Апо. Ги опишав и креациите и иновациите на Дракче Павловиќ кои Апо го чинеа робија од 20 години (одлежани само 7).

Неколку години по ред жителите на Неготино немо го набљудуваат растот на империјата на Љупче Пецов Ѓаволот, сопственик на „АЛМА КОМЕРЦ„. Знаат Неготинчани дека наркотрговија а не трговија со нафта и наместени тендери за снабдување на јавни институции е причина за прекуноќното збогатување на Ѓаволот. Полициската акција „КЕРОЗИН„ е само лоша театарска претстава на МВР ДПМНЕ, да се прикрие конфликтот помеѓу две криминални братства, одомаќинети во извршната власт... 

По серијата закони за отворање и обелоденување на тајни жиро сметки по Швајцарија, Кипар, разни егзотични острови и слични дестинации, Македонскиот тајкун сатанис Сашо Мијалков мораше да се открие и „самоосветли„. Нема веќе криење. Во итното престројување и неможноста истовремено да се покрие во Македонија и во Чешка, донел одлука како домицилен чешки бизнисмен да влезе во повеќемилионски урбан криминал во проектот „Прага 6„. Веќе не се крие зад семејството Спаравало кое фигурираше досега во негово име, во цела една криминална мрежа од фирми...

Не му е лесно на Лабрадорот Адон. Стана славен преку ноќ. Ни крив ни должен, а ревносен како полицаец-трагач на Ќафасан „намирисал„ половина тон марихуана. Гордана Јанкуловска не смее според Уставот и законот на РМ да даде наредба Адон да замине на задача во Неготино, да помогне во акцијата „Керозин„. Ќе „намириса„ Адон многу кокаин, „ЃАОЛски„ втемелен во капиталот на неготинската наркомафија блиска до Никола Груевски...

Сите овие години наназад сметав дека Драган Павловиќ Дракче не е вреден за еден ваков текст. Ама и тој си седеше мирен. Знае дека е кабает, дека со мене не треба да се чепка, дека премногу знам, дека не сум му од оние што си ги гази како ќе му падне напамет.

За Глигур Коцев, неговиот криминал во Општина Градско и начинот на кој ја спроведува преродбеничката политика на ВМРО ДПМНЕ, како нејзин кадар на чело на оваа мала Општина, веће пишувавме. Се враќаме уште еднаш во Градско, од причина што ем има нови криминални моменти, а имаме и фото докази за крадењето струја од училиштето „Даме Груев„ за потребите на општинската зграда, замрачена поради висок износ на неплатена струја од поодамна.

Претседателот на Собранието на РМ, Трајко Вељановски, никако да си го исконтролира своето потомство. По скандалите на неговата ќерка по Скопје и Белград, неговиот син Филип, на 1. мај о. г. му ја запечати кариерата на Трајко. Иако привремено случајот е скриен од јавноста, сепак до Буревесник дојдоа деталите за првомајскиот нарко скандал на Евзони.

Истражниот судија во случајот на ликвидацијата на Никола Младенов на влезот во Скопје, на 26. март о. г. пред полноќ, не само што не смеел да бара, туку не смеел ниту да помисли да го бара неговиот мобилен телефон и да го предаде на семејството.

ПОВЕЌЕ